Wanneer ben je depressief ? Als je ongelukkig voelt en neerslachtig bent en in een dip zit, dan noemen we depressief. Een depressie is in de weerkunde een lage drukgebied gepaard gaande met slecht weer. Bij een depressie zit je ook heel laag in jezelf en heb je slechte buien met slecht weer in jezelf. Ieder mens ervaart depressie op zijn eigen manier, maar er zijn duidelijke kenmerken die algemeen zijn.
Er zijn in Nederland best veel mensen depressief en het ergste van alles vind ik het gebruik van medicijnen hiervoor. In Nederland slikken jaarlijks meer als een miljoen mensen anti-depressiva om zich beter te voelen. Sinds 1999 stijgt dit elk jaar met 6 %. Dat is best schrikbarend. Het komt erop neer dat 1 op de 17 Nederlanders aan deze medicijnen zit. We voelen ons niet goed maar blijven ons goed voor doen, want de gevoelens of spanningen waar we last van hebben willen we het liefst mogelijk onderdrukken en niet willen voelen. Medicijnen slikken is makkelijk maar lost het probleem niet op. We willen liever niet aan onze emoties werken en datgene verwerken wat nodig is. Tuurlijk, het is niet fijn maar je moet er eenmaal doorheen om aan jezelf te willen werken.
Er zijn genoeg gevallen waar het eigenlijk onbegonnen werk is om dat gene op te lossen waardoor negatieve emoties ontstaan omdat het best heftig is waardoor het ontstaan is en eigenlijk weten we ook nog niet alles over onze complexen en trauma’s. We proberen mensen wel in hokjes te plaatsen maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen helpt. Als je probleem niet oplost en ook niet weet hoe op te lossen dan zal het altijd blijven terug komen. Daarnaast vraagt de maatschappij en samenleving best veel van mensen en om daar goed te kunnen blijven functioneren grijpen mensen naar de middelen die ze nodig hebben, goedschiks anders kwaadschiks.
Meer als een miljoen Nederlanders aan de pillen. Zijn we dan zo emotioneel geraakt door onze opvoeding of hebben we niet geleerd om met onze emoties om te gaan en te begrijpen ?
Er zit nog een groot grijs gebied wat de oorzaak is dat zoveel mensen emotioneel geen kant op kunnen. Bewustwording en meer bij jezelf zijn om jezelf goed te leren kennen, meer naar je gevoel te gaan en je gevoelens delen geven openingen in jouw emotionele bagage die een uitweg zoekt om opgelost te mogen worden. Emoties worden niet voor niets bij ons ontwikkeld, alleen gebruiken we het niet goed genoeg. We mogen meer vanuit ons hart spreken en handelen dan steeds vanuit verstandelijke vermogens. We zijn niets anders aan het doen dan ons te vervreemden wat wij eigenlijk zijn. Dat heeft ook te maken met onze opvoeding en de samenleving die steeds hamert op opleiding, prestaties, ego, geld, prestige, etc. Loop je uit de pas, dan tel je niet mee. We hebben iets opgebouwd waar we eigenlijk niet gelukkig mee zijn. Veel mensen kunnen het niet aan en voelen zich niet fijn, maar houden het wel in stand door anti-depressiva te gebruiken.
Wat iedereen diep in hun hart wil, is onvoorwaardelijk geaccepteerd worden zoals je echt bent vanuit onvoorwaardelijke liefde. De maatschappij heeft echter allerlei voorwaardes in het leven geroepen waaraan je moet voldoen en waar je moeilijk jezelf kan zijn. Heel veel mensen zijn daar niet bewust van en zoeken wel hun weg erin, maar stranden vaak omdat ze zoekenden zijn. En vaak weten ze niet eens wat ze zoeken en waar ze het moeten zoeken. Je kan daar een gouden tussenweg proberen te vinden, maar toch zal je vroeg of laat steeds jezelf tegen komen, totdat je begrijpt waar het echt om gaat. Als je dat weet, dan je ook loslaten en jezelf zijn zoals je echt wilt. Je moet keuzes maken die je echt wilt en zal je pas merken dat jij je leven bepaalt zoals jij wilt leven en niet datgene wat je opgedrongen is.
Het is zeker geen gemakkelijke weg, dat erken ik zondermeer. Het is een les voor jezelf en niet voor anderen. Voor jezelf opkomen is het antwoord. Anti-depressiva kan deze ruimte voor je creeren, maar je moet wel de kans grijpen om te willen veranderen.

Hoe anti-depressiva werkt, is nog een twistpunt in de wetenschap. We grijpen in in een ingewikkeld chemisch proces in ons hoofd die we nauwelijks nog echt begrijpen. Met anti-depressiva wordt genoeg mee geexperimenteerd. Er zijn wetenschappers die ook vanuit gaan dat het ingrijpen in dat chemisch proces in ons hoofd nog niet betekent dat de oorzaak van depressief zijn opgelost wordt. Daar sluit ik ook bij aan. Depressief zijn wordt niet alleen veroorzaakt door een verandering in ons hoofd, de oorzaak mag dieper gezocht worden.

Naast deze mentale klacht ervaren veel mensen natuurlijk ook lichamelijke klachten. Deze groep is ook schrikbarend groot en daar wordt ook enorme hoeveelheden medicijnen voor geslikt. Een deel zou ik herleiden naar emotionele oorzaken maar daar willen veel mensen niets van weten. En je hebt in Nederland een grote groepen ouderen waarvan een deel meerdere medicijnen chronisch slikt. Gemiddeld werd er in Nederland in 2016 per Nederlander maar liefst 275,- euro aan medicijnen geslikt. In totaal gaat het dus om miljarden euro’s. Medicijnen zijn vooral chemische middelen dus kan je begrijpen dat wij ons lichaam behoorlijk belasten aan deze middelen. Bewust met medicijnen omgaan en kijken naar alternatieven of verder durven kijken naar oorzaken kost tijd en moeite, en dat willen veel mensen niet. Er zijn genoeg mensen die geen genoegen nemen als ze geen medicijn krijgen voorgeschreven omdat ze toch hun hoop op een middel hebben gezet. Meer als 100 jaar geleden waren er nauwelijks medicijnen en toch hebben we het gered. Aan bepaalde ziektes gingen mensen dood en dat kan nu goed bestreden worden. Maar waren er toen ook al zoveel soorten aandoeningen die je tegenwoordig in een medisch encyclopedie leest ? Het wordt steeds meer en daar worden weer nieuwe medicijnen voor ontwikkeld. Waar ligt eigenlijk de grens ? Zijn we tegenwoordig als mens zo ziek geworden ? Ik denk eerder dat we ziek van medicijnen worden. Het zou mooi zijn als we bereid om eens alles vanuit een ander perspectief te bekijken en ook durven te veranderen, en niet zo afhankelijk worden van medicijnen. Gezond leven, gezond biologisch eten, meer in de buitenlucht, meer bewegen en aan jezelf werken, aan je emoties, leren leven vanuit je eigen kracht en kunnen en je accepteren zoals je echt bent. Dit allemaal is bij iedereen aanwezig, want niemand wilt dood en iedereen wil gelukkig leven. Alleen we zoeken het in de verkeerde hoek. Wanneer komen we er achter dat het anders moet ? Ooit hoop ik.