historie

Spiritualiteit zoals we het nu kennen bestaat eigenlijk nog niet zo lang. In de jaren vanaf 1978 begon eigenlijk in Nederland het radio programma Het Zwarte Gat met diverse onderwerpen op paranormaal gebied en op TV kennen we Tineke’s wonderlijke wereld waardoor Nederland langzaam maar zeker bekend raakte met helderziendes, mediums, healers, etc. Het blad Paravisie ging in 1986 van start en in 1984 werd Reiki voor het eerst in Nederland geintroduceerd vanuit Canada. Met de opmars van internet werd meer informatie en kennis met elkaar gedeeld en kwamen contacten nu sneller van de grond en kwam er ook meer openheid in de materie. In Nederland is het in die jaren snel gegaan. Steeds meer mensen werden bewuster gemaakt en er kwamen diverse workshops van de grond. Er werden nieuwe healingen ontdekt en geintroduceerd, er kwamen paranormaal beurzen, er werden steeds meer spirituele boeken uitgebracht en tegenwoordig houden zich veel mensen er mee bezig. Als je naar Nederland kijkt en dan op bedoel ik dus naar Nederlandse websites, dan zie je dat er heel veel sites daarover gaan. Er is veel informatie te vinden maar helaas ook veel onzin.
Spiritualiteit bestaat eigenlijk al vanaf het begin van de mensheid toen het bezig was zijn bewustzijn te ontwikkelen. De eerste holenbewoners waren al onder de indruk van de natuur krachten en de mensheid zocht daarachter naar een antwoord door middel van het creeren van goden. Ergens was er onbewust een gevoel dat we niet alleen staan en dat we ergens vandaan kwamen. De mens van toen zocht antwoorden en verklaringen van zijn bestaan maar was nog niet in staat hier een heldere antwoord voor te verzinnen.
Veel volkeren hadden hun eigen invulling van hun spiritualiteit door middel van natuurgoden en later werden het goden die een bepaald deel van hun maatschappelijk leven invulde. De verhalen uit de bijbel en andere heilige boeken zijn deels gebaseerd op de oude kennis en weer aangevuld met actuele ervaringen en doorgegeven antwoorden.
De mens zocht invulling van zijn behoefte naar spiritualiteit en het heeft dat op diverse manieren gedaan. Niet altijd had het zijn kracht en potentie en werd er ook veel misbruik van deze spiritualiteit gedaan. Ego en machtsmisbruik was altijd aanwezig en spiritualiteit kon in die tijd niet altijd een volledige vervanging zijn van al onze behoeftes. Spiritualiteit moest de mens bewuster maken maar niet iedereen vulde het op de juiste manier in. De regels uit de bijbel zijn in principe nog lang niet zo slecht als men dacht, maar de ontwikkeling van de mens is in de tijd steeds sneller gegaan en dat resulteerde dat men steeds zocht naar nieuwe antwoorden, nieuwe kennis en nieuwe inzichten. Dit resulteerde weer in botsingen over geloof, kennis en ook macht. Dit proces van bewustwording zie je elke keer terugkomen in de geschiedenis. De oorlogen, geweld, greep naar de macht, opstanden en revoluties zijn allemaal stormachtige ontwikkelingen van de mensheid om te vechten voor zijn bestaan maar ook voor zijn spirituele bewustwording. Het hoort helaas erbij want de mens heeft zelf een instinctieve manier van overlevingskracht in zich wat hem siert en wat afkomstig is uit zijn verleden. Daarachter schuilt een bewustzijn dat in de loop der tijd moest groeien en uiteindelijk het instinctieve in de mens kan beheersen.
Als je terugkijkt in het korte geschiedenis van de mens zoals we nu kennen hebben we toch in vrij korte tijd heel veel gedaan en opgebouwd. Voorlopig zijn we er nog niet. De groep spirituele mensen zoals we nu kennen is nog steeds een minderheid en het zal nog even duren voordat de meerderheid overstag gaat. Dit zal in verschillende fases gebeuren zoals je ook ziet in de geschiedenis.
Bewustwording gaat niet zonder strijd en er zal altijd strijd zijn omdat we elke keer geconfronteerd worden met ons verleden, hoe we als mens zijn, wat we hebben ervaren in negatieve zin en elke keer moeten we de strijd aangaan om ons los te koppelen van onze erfenis als mens en daarboven uit te stijgen. Elke leven is een beproeving om te testen hoe ver we zijn ontwikkeld.
Waar gaat het naar toe ? Op den duur zal spiritualiteit steeds belangrijker worden voor mens omdat het de antwoorden gaat geven waar iedereen naar op zoek is. Elk mens heeft het onbewuste streven in zich om te zoeken naar zijn ware afkomst en het willen luisteren naar zijn innerlijke. Puur omdat het beter bij hem past en ook omdat we op den duur willen en ons hart willen volgen. Spiritualiteit geeft dat stukje invulling in ons allemaal waar we behoefte aan hebben.

Advertenties