zinvanhetleven

Ik denk dat iedereen dit wel eens afgevraagd te hebben en verder weten we het ook niet in te vullen wat nou precies de zin van het leven is. Vaak op moeilijke momenten als we het niet meer zien zitten ontgaat ons de zin van het leven of zelfs om verder te leven. Wat is nou precies de bedoeling van dit leven ?
Eigenlijk zijn we allemaal zoekende in dit leven. Onbewust weten en onbewust aangestuurd vanuit de kosmos worden wij in ons leven geconfronteerd met datgene om ons bewust te maken en ons naar de juiste richting te sturen. De lessen om te leren van onze confrontaties met anderen en vooral onszelf moeten ons de nodige inzichten te geven en ons onafhankelijk te maken van datgene wat in stand willen houden of datgene wat ons tegenhoud om verder te groeien. Angst, onzekerheid, twijfel en alle negatieve stemmingen kunnen ons tegenhouden dus we moeten ook deze zien te overwinnen. Veel van onze obstakels komen voort uit gebrek of tekort aan onvoorwaardelijke liefde en moeten vooral niet vergeten om ook van ons zelf te houden. Hiermee lossen we al een deel van onze problemen op.
We zeggen wel wat is de zin van ons leven, maar eigenlijk mag je de vraag andersom stellen : Heb jij zin in dit leven ?
Wat wil jij in dit leven doen ? Maak maar eens een lijstje van jouw verlangens, jouw wensen. Dit is niet verkeerd en als je goed luistert naar jezelf haal je je zuivere verlangens en wensen naar boven toe. Dit zijn datgene wat jouw hart vult en je zin geeft in dit leven. Lege verlangens en wensen geven je geen energie, geen vreugde en voegen niets toe aan jezelf. Naast datgene wat je zelf wil heb je ook een groepsgevoel. Je leeft met je familie, vrienden en collega’s in dit leven en iedereen voegt weer wat aan jouw leven toe. Wat voeg jij toe aan iemand anders ? Hou je van anderen ? Houden zijn van jou ? Heb je vrienden ? In deze tijd zijn veel mensen steeds meer individueler geworden. Dat komt ook door hun eigen spirituele groei en de mate waarin onze maatschappij mensen vereenzaamt en isoleert in sociale opzicht. Veel mensen voelen in zich in deze tijd eenzaam en verlaten. De behoefte aan anderen geeft ons ook zin in dit leven en als dat ontbreekt dan kan niet iedereen hiermee om gaan.
Ik heb zelf ook verlangens en behoeftes, maar door omstandigheden is het niet van de grond gekomen. Dit leidt tot frustaties, verdriet, teleurstellingen en eenzaamheid. Maar toch moet je alles onder ogen zien en proberen daar de rode draad in te vinden waarom het niet kan of wil gebeuren. Al vroeg wilde ik graag een gezin stichten, kinderen opvoeden en vader zijn. Door mijn eigen jeugd ervaringen, weinig liefde te mogen ervaren van mijn ouders kon ik zelf geen liefde geven en zouden mijn frustaties en negatieve emoties de overhand gaan voeren. Het zou me ongelukkig maken en veel verdriet bezorgen als ik een gezin zou beginnen voordat ik met mezelf aan de gang ga. Helaas ben ik nu op een leeftijd dat zulke wensen geen invulling meer zouden krijgen en realiseer ik de erfenis die ik vanuit mijn jeugd heb mogen krijgen mij alleen maar verdriet en frustaties hebben bezorgd. Ik moet helaas dingen uit het verleden accepteren en daar de lessen uit proberen te trekken. Ik heb me daar zelf voor opgeofferd en daar ook de lasten voor dragen. Niet alleen voor mezelf maar ook voor anderen. De enige manier om hier door te komen is de onvoorwaardelijke liefde in jezelf te ontdekken en te gebruiken. Niets is krachtiger dan deze bijzondere vorm van zelf-potentieel die iedereen eigenlijk in het leven zoekt. Liefde lost zoveel zaken voor jezelf op dat we niet bewust zijn dat wij de sleutel eigenlijk al in eigen hand hebben, maar niet weten hoe het moeten gebruiken.
We moeten oppassen dat we onze zin van het leven niet verkeerd gaan invullen zoals velen het doen. Verkeerde verlangens, wensen, materialisme, ego, etc. want dat leidt ons naar de verkeerde richting of laat ons zelfs stilstaan.
Maar voordat we zover zijn moeten we bepaalde inzichten zelf verwerven door onze levensprocessen en bewust zijn van het feit waarom ervaringen en situaties gebeuren. Het besef in ons zelf moet groeien voordat wij zover zijn om datgene te accepteren en in te zien wat de echte oplossing in alles is. Dit noemen we spirituele groei.

Advertenties